dinsdag 26 oktober 2010

"The greatest meeting of land and sea"

De titel van dit bericht heeft betrekking op de befaamde 'dreamroad', het is niet gelogen. Vandaag hebben we de 90 mijl lange 'big-sur' kustweg genomen, een prachtig onderdeel van die dreamroad, waar de golven agressief openbarsten tegen de rotswanden van de kliffen en waar we het genoegen hadden om een hoop zonnebadende zee-olifanten te spotten... Deze laatste trek naar het noorden is alvast nog één van de mooiste!
Het zijn sprookjesdagen...Na de nostalgische sprookjeswereld van Disneyland en deze 'dreamroad' hebben we vandaag Hearst Castle bezocht. Een echt sprookjespaleis bovenop de bergen. Zeer indrukwekkend wat die kerel hier heeft neergepoot... Ook hier kon ik het wegdromen niet laten, ik wou weer mijn prinsessenkleed aantrekken, een dooke doen in één van zijn gastverblijven of een duikje nemen in twee ongelooflijk chique zwembaden... Echt de moeite dat kasteel, neergezet op een eigendom van 32000 ha, 28 jaar aan gewerkt. Het was er aan te zien! Wij hebben 1 van de 5 tours gedaan, ge kunt daar dus wel efkes rondlopen... :-). Naast een mix van renaissance, barok, gotiek (en dat allemaal door elkaar) was het Vlaams aandeel van zijn objecten toch opvallend, allé, wijle trots...
Het kasteel toonde eigenlijk goed aan dat de USA een gebrek heeft aan cultuur. Meneer Hearst haalde alle Europese invloeden naar zijn droomhuis. Wij hebben een schoon cultureel erfgoed, dat werd vandaag nog maar eens extra duidelijk. Zij hebben de 'native americans', die ze dan verbannen naar reservaten om daar de commercant uit te hangen, maar daar heb ik mij eerder over uitgelaten.
Morgen bezoeken we nog Monterey, het zou de moeite zijn, ... onze laatste stop...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten